Activiteiten

U vindt hier de activiteiten in de kerk van Visvliet. Activiteiten in de andere kerken van de SOGK vindt u onder het kopje  "Alle SOGK Activiteiten".

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) organiseert activiteiten voor al haar deelnemende kerken. Een overzicht van deze activiteiten wordt hieronder getoond.

Er zijn momenteel geen activiteiten.

Zaterdag 17 februari t/m 23 juni 2024
Tentoonstelling Ciclotrama

Tentoonstelling Ciclotrama

Tot en met 23 juni is de Akerk in Groningen het podium voor de betoverende kunst van de Braziliaanse kunstenaar Janaina Mello Landini. De tentoonstelling Ciclotrama markeert haar solodebuut in Nederland en biedt bezoekers de kans om haar unieke werken te bewonderen, waaronder het speciaal voor deze gelegenheid gecreëerde levensgrote kunstwerk Floating. Daarnaast worden diverse werken uit de Ciclotrama-collectie tentoongesteld.

Janaina Mello Landini
Janaina Mello Landini (Brazilië, 1974) woont en werkt in São Paulo. In 1999 studeerde ze af in de Architectuur, daarna volgde ze een opleiding Beeldende Kunst, beide aan de Federale Universiteit van Minas Gerais (UFMG), Brazilië.

De kunstwerken van Janaina Mello Landini zijn herkenbaar door het materiaal dat ze gebruikt: touw, garen en textiel. Soms zijn het kleine, op zichzelf staande objecten, die aan de muur hangen. Maar ze maakt ook metershoge, visueel verbluffende installaties in de openbare ruimte. Landini is gefascineerd door structuren en netwerken. Die komen volgens haar op heel veel verschillende plekken voor: in de natuur, wiskunde, architectuur, maar ook in de samenleving. Soms zijn ze duidelijk zichtbaar, soms alleen voelbaar. In de reeks werken die ze Ciclotrama noemt, tevens de titel van deze tentoonstelling, werkt ze dit idee uit.

Landini in de Akerk
Bezoek de tentoonstelling in de Akerk en laat je onderdompelen in de complexe en visueel verbluffende wereld van Ciclotrama. De serie bestaat uit verschillende reeksen, waarin steeds een ander aspect van een Ciclotrama wordt uitgelicht. Landini’s gedachtes over en uitwerkingen van ritme, frequentie en tijd passen goed bij de Akerk, omdat de plek bol staat van een eeuwenlange geschiedenis. Het pad van de Akerk kruiste dat van vele levens, maatschappelijke ontwikkelingen, natuurverschijnselen et cetera. In de Ciclotrama zijn al die paden individueel te zien, maar zie je ook meteen het geheel. Zo kan haar werk ook aanzetten tot reflectie op de Akerk zelf.

Locatie Groningen: Akerkhof 2
Tijd Dinsdag tm zaterdag 10:00-17:00 en zondag 12:00-17:00 10:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang EUR 4,50
Reserveren en/of inlichtingen info@akerk.nl
Lees meer
Zaterdag 30 maart t/m 2 juni 2024
Eerbetoon aan Barbara Hoyng

Eerbetoon aan Barbara Hoyng

Vanaf 30 maart is er in de kerk van Zuurdijk een expositie van beeldend kunstenaar Barbara Hoyng (1937-2023) te bewonderen. Barbara overleed vorig jaar. Haar dochter Saskia heeft het werk van Barbara in beheer. Een klein deel (tweedimensionaal werk) is nu te zien en te koop in de kerk. Het was ooit het plan van Barbara Hoyng om haar werk daar te exposeren. Het is mooi dat dit nu alsnog uitgevoerd kan worden.

Barbara woonde lang in Usquert en had daar de galerie Pra, die ze was gestart in Uithuizen. Het was een broedplaats voor kunstenaars. Ze was lid van kunstenaarssociëteit ‘De Groninger Kroon’. De laatste jaren van haar leven woonde en werkte ze in Burgerbrug, Noord Holland. Ze had heimwee naar de zee en ging daar dagelijks met haar hond lopen.

Barbara was in eerste instantie beeldhouwer. Het werk begon altijd met een ontwerptekening en dat is terug te zien in haar teken- en schilderwerk, Sterk, krachtig, maar tegelijkertijd heel verfijnd en harmonieus. Barbara zette in een paar rake lijnen met krijt, houtskool of potlood haar tekeningen neer. Deze directe manier van werken raakt de kijker. Behalve haar werktekeningen zijn er een paar beelden te zien. Ze werkte naar de natuur. Vooral bij de beelden uit steen was het voor haar belangrijk dat de maten en verhoudingen van het werk geen geweld deden aan de wezenlijke vorm. Ook in vormen die ver afstaan van de 'natuur' zocht de kunstenaar naar verhoudingen en een balans waardoor het werk uitnodigt om ernaar te kijken. Zowel haar werk in steen als haar tekeningen doen denken aan prehistorische beelden en tekeningen: krachtig, primitief en trefzeker. De tekeningen zijn te verdelen in vier thema’s: muziek, paarden, schaapjes en mensen, Het ging Barbara om de eenvoud van de vorm, waarmee toch alles gezegd kon worden.

www.zuurdiek.nl

Locatie Zuurdijk: Kerk Zuurdijk
Lees meer
Zondag 7 april t/m 29 juni 2024
Opening van het expositie jaar 2024

Opening van het expositie jaar 2024

Opening van het expositie jaar 2024 met 2 noordelijke kunstenaressen, Wil van Donselaar en Loes Kuijpers. Hoewel de kunstenaressen met verschillende materialen en technieken werken halen ze beide hun inspiratie uit de natuur. Loes Kuijpers maakt kleine aquarelschilderijen. Van Wil van Donselaar is voornamelijk keramiek te zien


Wil van Donselaar 3

Locatie Vierhuizen: Kerk Vierhuizen
Tijd Dagelijks 09:00 - 18:00 uur
Prijs Toegang gratis

28

april
Flierefluiten, aan de slag met bamboe

Flierefluiten, aan de slag met bamboe

Op deze zaterdagmiddag kunnen kinderen aan de slag met bamboe! Maak van bamboe je eigen muziekinstrument, met Gerrie Jonker van de Kunstkerk in Warffum. Wie weet, hebben we een klein orkestje aan het eind van de workshop?

We werken In de tuin, bij slecht weer wijken we uit naar Boetn Toen, de camping, onder het afdak. De workshop is van 14.00 tot 15.30 uur, voor kinderen van 8 - 12 jaar.

Aanmelden kan via: flierefluiten@domiestoen.nl.
Deze workshop is gratis; kinderen en hun begeleiders hebben ook gratis toegang tot de tuin.

Locatie Pieterburen: Domies Toen
Tijd 14:00 - 15:30 uur
Prijs Toegang gratis

28

april
Klinkende stonde: verhalen en muziek

Klinkende stonde: verhalen en muziek

De oude kerk in het centrum van Tolbert staat er al eeuwen. Het is al jaren het middelpunt van het dorp en heeft veel tijden zien komen en gaan en weer komen. Toch is het nog altijd een ontmoetingspunt waar mensen samenkomen voor verstilling, feestelijkheden en andere belangrijke gebeurtenissen.

Ongeveer datzelfde geldt ook voor het verhaal dat centraal staat op deze zondagmiddag: het is de oudste tekst in de serie van Klinkende Stondes in de kerk dit voorjaar en ondanks dat het ruim tweehonderd jaar geleden geschreven is, is het nog steeds actueel en voor een goed verstaander een tekst met meerdere lagen. Het gaat om een door Heleen de Weger in eigen vertaling voorgelezen verhaal van de Duitse schrijver en dichter Novalis (pseudoniem van Friedrich von Hardenberg, 1772-1801): ‘Het Verhaal van de Kooplieden’ uit diens roman Heinrich von Ofterdingen.

Als muziek daarbij zal klinken, naast improvisaties op diverse kleine instrumenten, de ‘Passacaglia’ van de eveneens Duitse componist Heinrich Ignaz von Biber (1644-1704): oorspronkelijk voor solo-viool gecomponeerd maar door Lilian op de altviool vertolkt.

Musicus, verhalenverteller en beeldend kunstenaar Lilian Dijkema woont sinds 2022 ‘achter de kerk’ in Tolbert. Door het dagelijkse uitzicht op dit middeleeuwse gebouw en wetende van de fijne atmosfeer binnen, was het voor haar min of meer onvermijdelijk dat er een creatieve presentatie in de kerk moest gaan komen. In samenwerking met vrienden geeft Lilian daarom in het voorjaar van 2024 4 voorstellingen, die zij de betiteling ‘Klinkende Stonde’ heeft gegeven. In deze 60-90 minuten durende ‘stonden’ staan verhalen en muziek centraal.

Kortom: 4 zeer gevarieerde middagen die voor zowel jong als oud aantrekkelijk zijn.

Lilian ervaart dat muziek en verhalen elkaar op wonderlijke wijze kunnen aanvullen, waardoor het geheel méér wordt dan alleen de tekst en klanken. De verhalen in deze serie Klinkende Stondes variëren van teksten uit het einde van de 18e eeuw tot moderne sprookjes en ook de muziek omspant een groot spectrum qua tijd en instrumentarium. Hoewel de altviool ‘haar’ instrument is, zal Lilian ook andere instrumenten gebruiken bij het illustreren en omlijsten van de teksten.

We nodigen u van harte uit om, vanuit de verstilling van het luisteren, u een uur lang te laten onderdompelen in deze vertelling vol rijke beelden – die weerklinken in de muziek.

Locatie Tolbert: Kerk Tolbert
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang Vrijwillige bijdrage vergoeding onkosten

28

april
Samen zingen in de kerk van Pieterburen

Samen zingen in de kerk van Pieterburen

Samen zingen in de Petruskerk in Pieterburen, Hoofdstraat 74, op zondag 28 april om 15.00 uur. Elke keer weer wordt dit zanguur gewaardeerd en er komen steeds meer mensen meezingen. Daarom opnieuw een zanguur met veelal Johannes de Heer liederen. We zingen samen met Jeljer Vlieg op het orgel en met medewerking van sopraan Emma van Dijk. De toegang is gratis, een gift is welkom. Tot "zings".

Locatie Pieterburen: Petruskerk in Pieterburen, Hoofdstraat 74,
Tijd Aanvang 15:00 uur
Prijs Toegang gratis
Zaterdag 4 mei t/m 2 juni 2024
Expositie: De Ploeg op het Hogeland

Expositie: De Ploeg op het Hogeland

Een schitterende expositie van de Ploeg over de schoonheid van het Hogeland

Locatie Obergum: Kerkepad 4 Obergum
Tijd Woensdag tm zondag 11:00 - 17:00 uur
Prijs Toegang gratis
Lees meer

5

may
Opening Expositie Ton Stoltenkamp

Opening Expositie Ton Stoltenkamp

Ton Stoltenkamp (1952) studeerde begin jaren 80 af aan de avondopleiding bij Minerva Groningen. Inmiddels exposeert hij regelmatig en is fulltime bezig met schilderen en tekenen. Zijn uitganspunt is de zichtbare werkelijkheid en de schoonheid en verhalen die hij daarin ervaart. Hoewel de stijl expressionistisch lijkt (vergelijk met De Ploeg), noemt hij zichzelf eerder een constructivist dan een expressionist. Het werk moet ‘een zelfstandig ding’ worden, waardoor ‘de zichtbare werkelijkheid los kan worden gelaten’. Het werk is af, als het zowel emotioneel als rationeel zijn verhaal geworden is, en als het geen eenduidige betekenis heeft.

5 mei, 14.30 uur: een moment om in de agenda te zetten. Schilder Ton Stoltenkamp start dan met zijn expositie van kleurrijke schilderijen met Groninger landschappen. Om blij van te worden! De inleiding zal worden verzorgd door Henk van Veen, kunsthistoricus. Toegang gratis, evenals een feestelijk drankje. Kerkdeur open vanaf 14.00 uur. De expositie is daarna te zien op elke zondag tussen 14.00-16.30 uur in de maanden mei, juni en juli. En ook dan zorgen vrijwilligers altijd voor verse koffie/thee met iets lekkers erbij.

Locatie Kolham: Kerk Kolham
Tijd Aanvang 14:30 uur
Zondag 5 mei t/m 28 juli 2024
KieK! Schilderijen van Ton Stoltenkamp

KieK! Schilderijen van Ton Stoltenkamp

Ton Stoltenkamp (1952) studeerde begin jaren 80 af aan de avondopleiding bij Minerva Groningen. Inmiddels exposeert hij regelmatig en is fulltime bezig met schilderen en tekenen. Zijn uitganspunt is de zichtbare werkelijkheid en de schoonheid en verhalen die hij daarin ervaart. Hoewel de stijl expressionistisch lijkt (vergelijk met De Ploeg), noemt hij zichzelf eerder een constructivist dan een expressionist. Het werk moet ‘een zelfstandig ding’ worden, waardoor ‘de zichtbare werkelijkheid los kan worden gelaten’. Het werk is af, als het zowel emotioneel als rationeel zijn verhaal geworden is, en als het geen eenduidige betekenis heeft.

Het eerste gedeelte van de zomer-expositie in de kerk van Kolham: een tentoonstelling waar je blij van wordt! Met het frisse (wilde? Bepaal het zelf!) kleurgebruik van schilder Ton Stoltenkamp, vergelijkbaar met de stijl van De Ploeg. In zijn schilderijen zijn Groninger onderwerpen te zien: landschappen van Appingedam en Schildwolde tot Ezinge, met kerken, boerderijen of zelfs tractoren. Zo ‘vertelt’ hij het verhaal van bestaande boerderijen of kerken: een schilderij is pas af, als het verhaal dat er uit spreekt af is. Elke zondagmiddag, van 5 mei t/m 28 juli, van 14.00-16.30 uur. Gratis toegang, vrijwilligers zorgen altijd dat er koffie/thee/iets lekkers verkrijgbaar is. Leuk fiets-doel!

Locatie Kolham: Kerk Kolham
Tijd Zondag 14:00 - 16:30 uur

5

may
COMMISSIE HEMONY BEIAARD MIDDELSTUM

COMMISSIE HEMONY BEIAARD MIDDELSTUM

Bevrijdingsmuziek op het Hemonycarillon van Middelstum door Henk Veldman op zondag 5 mei 2024 van 14.00 tot 15.00 uur

Het carillon is bij uitstek geschikt om op deze dag de bekende bevrijdingsliederen te laten horen. Henk Veldman speelt live een keur van nationale en internationale vrijheidsliederen om onze bevrijding te gedenken, hij begint met het Wilhelmus en eindigt met Vera Lynn, maar vergeet ook niet de moderne bevrijdingsliederen van Guus Meeuwis en Simone Kleinsma. Prachtig om bij stil te staan bij deze bevrijdingsdag, Happy days are here again zong Milton Ager, positiviteit klonk door in veel van deze liedjes. We hopen dat de vele volkeren die ook nu nog geen vrede kennen ook gauw kunnen zingen van hun vrijheid, zij weten als geen ander dat vrijheid niet vanzelf komt en als je één keer hebt het veel moeite koste om het te houden. De toren is tijdens de bespeling te bezichtigen, de Hippolytuskerk is de hele dag geopend.

Thema: Bevrijdingsmuziek
1. Volkslied -Het Wilhelmus
2. Nederlandse vrijheidsliederen -Daar zijn de appeltjes van Oranje weer -Rije, rije, rije in een Jeep -Als op het Leidseplein – Cor Steyn -Louise, zit niet op je nagels te bijten – Lou Brandy -Weet je nog wel, die avond in de regen – Jack Bultermans -Eens zal de Betuwe in bloei weer staan – Han Dunk
3. Amerikaanse vrijheidsliederen -Happy days are here again – Milton Ager -Hot time in the town of Berlin – Bing Crosby -Lilly Marlene – Marlene Dietrich -Sentimental Journey – Les Brown -In the mood – Glenn Miller -Give me five minutes more – Frank Sinatra
4. Medley -Pack up your troubles -Little brown jug -Colonel Bogey Mars -It’s a long way to Tipperary
5. Moderne bevrijdingsliederen -Bevrijdingslied 5 mei – Guus Meeuwis -Lied van de vrijheid – Simone Kleinsma
6. Vera Lynn -We’ll meet again -From the time you say goodbye

Toelichting
Een bespeling met een veelheid aan bevrijdingsliederen. Van de appeltjes van Oranje tot de lichtjes op het Leidse plein en van Marlene Dietrich tot Vera Lynn: allemaal stuk voor stuk heerlijke vrolijke nummers die het feest van de bevrijding vieren.

We hebben de beiaardier gevraagd om de programma-onderdelen op een klok aan te geven.

Locatie Middelstum: Hippolytuskerk Middelstum
Tijd 14:00 - 15:00 uur
Prijs Toegang gratis